Dünkü Ziyaretçi 52
Bugünkü Ziyaretçi 20
Toplam Ziyaretçi 173122
 

Hafıza eğitim; bir bilginin çabuk, kolay ve kalıcı bir şekilde öğrenilmesini ve ezberlenmesini sağlayan sistemin adıdır.
Bu tanımı biraz daha açarsak; bir bilgi avcısını bekleyen üç büyük problem vardır ki, bu problemler çözülmeden sağlıklı bir öğrenme gerçekleşemez.

1. Problem: Ezberleyememe problemidir.Bir metni defalarca okuruz, bir bilgiyi onlarca defa tekrar ederiz, belki bir o kadar da dinleriz. Ama yine de o bilgiyi ezberleyemeyiz. Hele bu bilgi kimya formülleri, matematik denklemleri, yabancı dil kelimeleri gibi karışık bir bilgi ise klasik metotlar ile bunları ezberlemek gerçekten çok zordur. Eğer ezberleyememe problemini, aynı bilgiyi çok tekrar ederek geçebilirsek bu sefer ikinci problem ile karşı karşıya kalırız.

2. Problem: Ezberlediğimizi unutmak ve bilgiyi saklayamamaktır. Evet, metni ezberlemişizdir. Ezberlediğimiz yabancı dil kelimesi, kimya formülü ya da sahamızla ilgili bir metin artık aklımızdadır. Hatta birkaç defa da bu bilgiyi kullanmışızdır. Ama birkaç gün ya da birkaç hafta sonra bu bilgiyi unuturuz. Hatta birkaç ay sonra bu bilgiyi daha önce ezberlediğimizi bile unuturuz. İşte bu, unutma ve bilgiyi saklayamama problemidir ki, eğitilmemiş bir hafızayla bu problem asla çözülemez.

3. Problem: Ezberlediğimiz bilgiye ulaşamama ve lazım olduğunda bilgiyi çıkartamama problemidir.Evet, bilgi beynimizin bir yerindedir. Ama neresinde? Bilginin yerini bilmediğimizden dolayı ona ulaşamayız. Buna “yer meçhuliyeti” denilir.

Bilgi avcısının bu üç problemini yani ezberleyememeyi, saklayamamayı ve çıkartamamayı öğrendikten sonra diyebiliriz ki:
Hafıza eğitimi; kolay ve çabuk ezberlemeyi, ezberlediğimiz bilgiyi unutmamayı ve saklamayı ve sakladığımız bilgiye kolayca ulaşmayı öğreten eğitimin adıdır.