Dünkü Ziyaretçi 55
Bugünkü Ziyaretçi 52
Toplam Ziyaretçi 173321
 

Eklemlerin boşluktaki pozisyonunu, konumunu, hareketini algılama duyusudur. Eklemde yer alan kapsül ve bağlar, eklemin etrafındaki kas dokusu ve tendonlar, içerdikleri bir takım özelleşmiş hücreler aracılığı ile merkezi sinir sistemimize sürekli uyarılar yollarlar. İşte bu uyarılar sayesinde vücudumuzdaki eklemlerin ve kasların uzaydaki konumundan, pozisyonundan, gerginliğinden ve basınç durumundan haberdar oluruz.
. Aslında propriosepsiyon duyusunun merkezi sinir sisteminde yorumlanmasında eklemlerdeki reseptörlerden gelen duyular tek başlarına rol oynamazlar. Eklem ve kaslardan iletilen uyarıların yanı sıra ciltten gelen duyusal uyarılar, görme duyusu ve iç kulakta yer alan denge merkezinden gelen bir çok sinyalin harmanlanmasıyla propriosepsiyon duyusu oluşur. Eklemlerin ve kasların durumu ile ilgili bilgilerin merkezi sinir sisteminde algılanıp yorumlanmasından sonra hareketleri ne şekilde yapacağımız vücudumuzdaki kaslara ve eklemlere iletilir.
Bu bilgiler ışığında, kişinin bir hareketi doğru, sağlıklı ve koordineli oluşturması için gelişmiş bir propriosepsiyon duyusunun gerekliliği anlaşılabilir.
 
Eğer dengenizde bir sorun olduğunu düşünüyorsanız nedenlerinden biri bu olabilir…

Vücudumuzda sabit bir şekilde durmamızı sağlayan faktörler nelerdir?

İşte denge sisteminizi oluşturan 4 şey…

Vestibüler Labirent: İç kulaktaki kokleanın (kulak salyangozu) yanında bulunan 3 kanaldan oluşur. Kanallar birbirinden farklı eksenler üzerindedir ve size nerede bulunduğunuz bilgisini veren dairesel hareketlerden sorumludurlar.

Görme: denge problemlerini düzeltmeye yardımcı olur.

Propriosepsiyon: Vücudunuzun her bölümünün boşluktaki pozisyonunu algılamanızdan sorumludur.

Beyincik: Vücudun denge kontrolüdür. Saydığımız diğer bütün kısımları tamamlar.
 
 
Dokunmayla ilgili duyular
 
-Motor planlama bozukluğu görülür.
-Kurallı oyunlarda sıkıntı yaşanır.
-İnce motor becerilerde sorunlar yaşanır.
-Hayal etme ve hayal edebildiklerini canlandırmada sıkıntılar yaşanır.
-Dokunmaktan kaçınırlar
-Nesnelerin farklılığını algıyamazlar
 
Denge ve hareketle ilgili duyular
 
Derin duyular